Afbeelding

Hieronder vindt je een tekening van het ‘kwadrant van kernkwaliteiten. Het is een model om zicht te krijgen op de samenhang tussen je sterke kanten en je valkuilen. Een uitleg volgt onder de afbeelding.

 

 

Kernkwaliteiten_Kwadrant

 

 

Kernkwaliteit

Een kernkwaliteit is iets dat je goed kunt. Een gave, een talent. Iets waarvan je zelf vindt dat het je goed af gaat, en / of waarvan anderen zeggen dat je daar goed in bent.

Valkuil

Nu werkt het bij mensen zo, dat wanneer wij onder druk komen te staan, dat we onze kwaliteiten gaan gebruiken om die druk te compenseren, tegen te gaan. En als er veel druk is, dan gaan we overcompenseren. We zetten onze kwaliteiten zo sterk in, dat we doorschieten en dan worden onze kwaliteiten tegelijk onze valkuilen.

Uitdaging

Tegenover onze valkuil zien we, als positief tegenovergestelde, onze leerpunten of uitdagingen. Zaken die we mogen aanleren om het risico dat we in onze valkuilen vallen te verminderen.

Allergie

Ook in de eigenschappen die onder onze uitdagingen vallen kun je onder druk doorschieten, we komen dan terecht in eigenschappen waarvan we, als we die bij anderen aantreffen, bultjes krijgen.

 

 

Share Button